Kommunikáció és stílus

K&S

Fehéret, vagy törtfehéret viseljünk?

2017. április 19. - stiliszta

A hófehér egyáltalán nem olyan ártalmatlan szín, mint azt a legtöbben gondoljuk. A színtanácsadás során vendégeim gyakran meglepődve szembesülnek azzal, hogy a karakteres hófehér lehet éppolyan előnytelen, mint a fekete. A színekről alkotott elképzeléseink, vagy sztereotípiáink gyakran nem nyernek igazolást a tükör előtt ülve, de végül mindenkinek megtaláljuk a legjobb színeit...

n0.jpg

Szerencsére a fehér esetében is létezik megoldás minden színtípus számára.  A hófehér mellet ugyanis léteznek visszafogottabb, lágyabb (tört)fehér árnyalatok is.

reki.jpg

A különböző törtfehérek tulajdonképpen a színek legvilágosabb, leghalványabb, - egy hajszálnyival a hófehér előtti - árnyalatai, ezért ugyanazok a szabályok érvényesek rájuk, mint bármelyik színre, azaz a meleg színtípusoknak a meleg, sárgás, pirosas, narancsos árnyalatok javasoltak, míg a hideg színtípusoknak a szürkés, kékes, lilás fehérek lesznek a legjobbak.

f.jpg

3_2.jpg

 

Meleg színtípusok

 

A meleg színtípusok törtfehérei a barackrózsaszínek, a türkizek, a meleg zöldek, meleg pirosak és meleg sárgák, a barnák leghalványabb árnyalatai. A hófehértől sápadt, erőtlen lesz a megjelenésük. Kivétel ez alól a tiszta (élénk)  tavasz. Természetes színeinek erőssége és kontrasztossága miatt ugyanis, a tél színtípushoz hasonlóan, remekül mutatnak fehérben. Mivel azonban a hófehér alapvetően hideg, érdemes az élénk tavaszi paletta színeivel kombinálni.

f9.jpg

f13.jpg

f1.jpg

 f6.jpg

 Hideg színtípusok

 

A hideg színtípusok törtfehérei a szürkék, lilák, hideg kékek, hideg rózsaszínek fehérhez közelítő, halvány árnyalatai. A tél színtípusok számára azonban a hófehér is jó választás. Ami a többi színtípusnak túl sok, túl vibráló, túl hideg, vagy túl kemény, az a tél színtípusba tartozók számára a tökéletes megoldás!

f12.jpg

f15.jpg

f7.jpg

 f2.jpg

 Hogyan viseljük a fehéreket?

 

Tél típusok

A telek számára a hófehér erős kontrasztokkal (például fehér-fekete, fehér-sötétkék, fehér-piros stb.) remek megoldás. Ugyanakkor egyes törtfehérek, így a jeges rózsaszín, a jeges kék, a jeges lila is kifogástalan a hófehér helyett. A telek akár extravagáns színkombinációkat is választhatnak a fehér mellé, ha illik az egyéniségükhöz.

024262d34043bdfa8fe013719b29cc1e.jpg

cd138ca16ab4465019ac60db10240a74.jpg

 Nyár típusok

Mivel a nyár típusok számára az erős kontrasztok nem előnyösek, a hideg törtfehérek mellé világosabb, telítetlenebb színeket javaslok. Ezek a kissé füstös színkombinációk remekül kiemelik a nyár színtípus természetes szépségét.

 84166f9fdb414555ba69e07812779a06.jpg

90fb7c53105093aa412c7365255f5953.jpg

Tavasz típusok

A tavasz színtípusok meleg törtfehérei mellé érdemes élénk, telített színeket választani. Mivel a tavasz típusba tartozók általában jól mutatnak kontrasztos összeállításokban, lehetnek bátrak a színek kombinálásában.

a161bec7e2d8f65887c72806ddf8cea4.jpg

cb0a5f4ed4a2cd1ab1b0867a901b0948.jpg

Ősz típusok

Az ősz típusok a meleg törtfehérek mellé válasszanak visszafogottabb színeket a palettájukról. A kevésbé kontrasztos, "belesímulós" összeállításokat ajánlom első sorban.

17c257c7614425819b1849a88a9654b8.jpg

955b2f0d67d7a64a4ae68d1b32e407f8.jpg

A képek forrása: pinterest

***

 

 

A szemüveg aranykora

 cc1c8c70b8eba50c7c1aade1778fac4f.jpg

Szemüvegesnek lenni ma már nem stigma, hanem sikk. Harminc évvel ezelőtt még szégyenkezve biggyesztettük az orrunkra az okulárét, szükséges rossznak tekintettük. A gyártók biztonságban érezték magukat, hiszen a szemüvegnek nem volt alternatívája, aki rosszul látott, az előbb-utóbb beletörődött, hogy a jó életminőségét csak szemüveggel őrizheti meg.

A kontaktlencse megjelenése merőben új helyzetet teremtett, a szemproblémákkal küzdők boldogan cserélték le kényelmetlen és otromba pápaszemüket a láthatatlan látásjavító eszközre. A szemüveggyártóknak azonban eszük ágában sem volt elveszíteni vásárlóik nagyobbik felét, ezért a szemüveget népszerűsítő kampányokkal árasztották el a piacot. A tervek remekül sikerültek, a szemüveg mára hamisítatlan divatcikké érett. Ma már nem ritka, hogy a trendek iránt fogékony vásárlóközönség a márkás kereteket akkor is megvásárolja és viseli (ablaküveggel), ha a szeme tökéletes.

A stílustanácsadó azt mondatja velem, hogy a szemüveget viselőknek érdemes tisztában lenniük azzal, hogy mi áll jól az arcformájukhoz, a színtípusukhoz és az egyéniségükhöz. A trendek, divatirányzatok követése optimális esetben csak ez után következik!

Ebben a cikkben megmutatom a különböző arcformákat és azokat a szemüvegfazonokat, melyek az arcformákhoz illeszkednek és kicsit elkalandozunk a színek világába is. Mindazonáltal a 2017. évi szemüvegkeret- trendeket sem hagyjuk figyelmen kívül. Tartsatok velem!

Ovális arc

Teljesen arányos, a homlok és az áll oldalról nézve egy síkban helyezkedik el.

2_2.jpg

o0.jpg

Az ovális arcformához bármilyen szemüvegkeret jól illik. Aki olyan szerencsés, hogy ovális az arca, bátran kísérletezhet a szemüveg kínálat bármelyik modelljével, például a most oly divatos oversize keretformákkal is.

Háromszögletű arc

Keskeny arccsont és homlok, széles, erős állkapocs.

6_1.jpg

A háromszögletű arc lefelé szélesedik, az állkapocs erőteljes. A közepes keretnagyság a megfelelő, a formát illetően pedig az ovális, vagy keret az ideális, de az enyhén szögletes formák is jól mutathatnak. Előnyös a felül szélesebb, hangsúlyosabb, alul vékonyabb keretforma. mindezzel szemben sem a túl kicsi, sem a túl nagy szemüvegkeret nem előnyös.

ha0.jpg

Szív alakú arc

Széles homlok, keskeny, helyes áll jellemzi.

5_1.jpgsz0.jpgA szív alakú arc a háromszögletű formával ellentétben, lefelé keskenyedik. A felfelé ívelő, macskaszem keretforma nagyon jól mutat ezen az arcformán, de a kerek szemüvegkeret is kiváló választás lehet. Ha szív alakú az arcod, kerüld a túlságosan nagy kereteket.

Kerek arc

Telt arc, gömbölyű áll, széles arccsont jellemzi ezt a formát. Az arc csaknem olyan széles, mint amilyen hosszú.

3_1.jpg

k2.jpg

A kerek arc gömbölyűségét a szögletes, karakteres, vastagabb szemüvegkerettel lehet leginkább ellensúlyozni. A vízszintes irányban széles szemüvegkeretek illeszkednek a legjobban ehhez az arcformához, de a keret alsó része ne nyúljon túl az arccsonton.

 Szögletes arc

A homlok és az áll is szögletes formájú, a homlok és az állkapocs ugyanolyan széles.

4_1.jpg

szog0.jpg

A szögletes archoz a kerek, ovális, nem túl vastag szemüvegkeretek illenek. Ha keskeny az arcod, inkább a kisebb szemüvegformák a megfelelőek, míg a szélesebb archoz nyugodtan választhatsz nagyobb keretet. A keret alsó része enyhén túlnyúlhat az arccsonton.

Hosszúkás arc

Magas homlok, keskeny áll, általában keskeny orr jellemző erre a formára.

ho.jpg

ny0.jpg

A hosszúkás archoz a nagyobb, horizontálisan szélesedő keretek a legjobbak. Lehet kerek, vagy szögletes formával is kísérletezni. A kisebb keretek nem előnyösek, ellenben az oversize keretméret nyerő lehet.

Színek

 

stylist30.jpg

A szemüvegkeret színének kiválasztása is gyakran gondot okoz. Hosszú ideje a fekete szemüvegkeretek vezetik a "sikerlistát", annak ellenére, hogy ezek a legtöbb embernek előnytelenek. Szerencsére az idei divat némi elmozdulást mutat a színek frontján, a színesebb modellek is megjelentek a piacon, így aztán lesz miből válogatni minden színtípusnak. Nézzünk néhány példát!

Tavasz színtípus

 

A tavasz meleg, világos és élénk színei közül érdemes szemüvegkeret színt választani. A fémes színek közül az arany valamennyi árnyalata ideális, a hideg ezüstös fémszínek viszont kerülendők.

1484309536_600x500.jpg

tavasz.jpg

Ősz típus

 

Az ősz színtípus színei is melegek, de sötétebbek és telítetlenebbek, mint a tavaszéi. Az ősz színtípusba tartozók melegebb és kicsit sötétebb színeket válasszanak. A fémes színek közül a réz, a bronz és az arany egyes árnyalatai közül érdemes válogatni.

1484309519_600x500.jpg

 o.jpg

Nyár típus

 

A nyár típus visszafogott színeket igényel, ugyanakkor az előzőektől eltérően a hűvös színvilág harmonizál a természetes színeivel. A fémes színek közül egyértelműen a matt ezüst a nyár színtípusé.

1484309527_600x500.jpg

nyk.jpg

Tél típus

 

A tél típus élénk és hideg színekkel operálhat. Számára a trendi fekete éppúgy megfelelő lehet, mint a feltűnő színes, vagy a fényes, ezüstös megoldások.

1484309510_600x500.jpg

t0.jpg

Trendek

 Áttetsző

A 2017-es szemüvegkeret-divat vezető irányzata az áttetsző műanyag.

transz2.jpg

clearspring16-celebs.jpg

Geomatrikus és kerek forma

A formavilágban idén a szögletes és a kerek egyaránt jelen van, ami megkönnyíti a választást, ha az arcformánkhoz illő fazont keresünk...

04ccfecc1b5fbb69e79f3cf6c6787419_1.jpg

derek-cardigan-7001-black-top-angle.jpg

smartypantsspring16-celebs.jpg

Pilóta szemüveg

Ez a forma soha nem megy ki a divatból, de időről-időre kissé modernizálódik. Például oversize méreteket ölt...

gold-clear-glasses-myopia-clear-frame-glasses-women-eyewear-men-spectacle-frame-clear-lens-optical-aviator.jpg

Macskaszem forma

A macskaszem forma ugyancsak divatos, bár erről is elmondható, hogy nincs új a nap alatt, hiszen az '50-es években ez már nagy "sláger" volt.

ha3.jpg

 863ff4d00fff20e2f4459e2d3c3252f0.jpg

A képek forrása: pinterest.com, coastal.com

***

 

 

 

 

 

 

Kedvencünk: a fehér nadrág

 Nos, a cím ezúttal kicsit félrevezető. Igaz ugyan, hogy sokan kedveljük a fehér nadrágot, ám az a tapasztalatom, hogy ezzel a ruhadarabbal kapcsolatban igencsak megoszlanak a vélemények. Egyesek télen, nyáron, esőben, napsütésben szívesen viselik, másoknak viszont soha eszükbe sem jutna fehér nadrágot vásárolni.

2b7c03cf5d9d0293b1af47cd83b07a44.jpg

Nézzük a fehér nadrág melletti és szembeni érveket:

 Mellette szóló érvek:

 • könnyed, üde benyomást kelt
 • jól párosítható minden színnel
 • örök divat
 • szexi

Ellene szóló érvek:

 • kövérít, felhívja a figyelmet a szélesebb csípőre, fenékre, combokra
 • kényes, minden apró szennyeződés meglátszik rajta
 • gyakran átlátszó

A fehér nadrágot lehet szeretni és nem szeretni, de mi a helyzet akkor, ha plátói szerelemmel viseltetünk a fehér nadrágok iránt, de az ellene szóló érvek miatt mégis lemondunk róla és irigykedve nézzük azokat, akik mégis viselik?

4dc9748b11369331d740f829877cdf27_1.jpg

Én azt mondom, ha vágysz rá, ne mondj le róla!

 

stylist30.jpg

 • Kezdetnek sűrűbb szövésű, rugalmas anyagot válassz, például egy kis elasztikus anyagot is tartalmazó farmert, vagy vásznat, ami tartást ad a testednek, nem átlátszó és kényelmes.
 • Ha mégis átlátszónak mutatkozik a kiválasztott a fehér nadrág, bőrszínű, varrás nélküli fehérneműt viselj alatta.
 • A fehér nadrágnál különösen fontos, hogy jó formát adjon a fenekednek, ne legyen sem túl szűk, sem túl bő a fenék részen.
 • Ha vékonyabb a fehér nadrág anyaga, inkább legyen lazább, semmi esetre sem túl szűk. Nyárra a lenvásznat javaslom, ami ugyan gyűrődik, de kellemes viselet.
 • Válassz minél egyszerű szabásvonalat, melyen nincsenek díszítések, rátétek, díszzsebek.
 • Ha rövid a lában, ne válassz "bokalengető" fazont viseld világos, magasabb sarkú cipővel.

4.jpg

Viselhető-e a fehér nadrág munkahelyen?

Sokan kihívónak tartják a fehér nadrágot, ezért nem viselik munkahelyi öltözetként. Azt gondolom azonban, hogy egy klasszikus szabású szövet nadrágot, vagy kosztümnadrágot bátran viselhetünk munkahelyen is, ha a dress code ezt kifejezetten nem tiltja. Esetleg egy szolid fehér farmer is szóba jöhet ott, ahol a lezser elegancia is megengedett.

3.jpg
 Mit viseljünk a fehér nadrághoz?

Ez nem igazán jelenthet gondot, hiszen a fehér nadrágban éppen az a jó, hogy univerzális, semleges, sokoldalú ruhadarab. Természetesen nem mindegy, hogy egy szakadt farmerről, vagy egy klasszikus szövetpantallóról van-e szó, ám nem tilos a különféle stílusok ízléses keverése.

5.jpg

6.jpg

7.jpg

 Mikor viseljük?

Bármikor! Íme a bizonyíték, hogy a fehér nadrág nem csak nyári viselet.

8.jpg

 7d87dc1151c823a666ae4665fdc3a64a.jpg

47fbd78afac96dccfbcd44c9adb53e68.jpg

beb34430a61b783be50517c09c0d6242.jpg

 A képek forrása: pinterest.com

***

 

Hány színből álljon az öltözetünk?

Ezt a kérdést gyakran felteszitek nekem, de nincs rá konkrét válaszom. Egy színből is lehet izgalmas outfitet alkotni, de akár 10 szín is megjelenhet az öltözetünkben anélkül, hogy kanári madárnak látszanánk. Fontosabb szempont a színharmónia, vagy más szóval színhangzat, amely visszatükrözi a színtípusunkat és az egyéniségünket.

 Egy szín

 

Ha egy színt választunk, vagyis monokróm szettet hozunk létre, a legfontosabb, hogy színtípusunk palettájáról az egyik legjobb színünket válasszuk, vagyis azt, amelyik leginkább kiemeli saját színeinket.

A tévhittel ellentétben az egy színből álló öltözet nem unalmas. Éppen ellenkezőleg, eléggé kihívó, feltűnő, szokatlan. Persze a hatás a színválasztástól is függ.

Barackrózsaszín

sz1.jpg

li_101_as0106_b05_0338_od_96354.jpg

Ez a visszafogott barackrózsaszín összeállítás például rendkívül elegáns és kifinomult.

Fekete

 stylist30.jpg

A fekete monokróm ma már klasszikusnak számít. Eredetileg a mi kultúránkban a gyász színe, de ma már inkább az elitizmus és a művésziesség szimbóluma.

sz2.jpg
li_101_as0088_b01_0484_od_88960.jpg

Két szín

 

A két színből álló outfitek tárháza végtelen. Vannak szép számmal klasszikusnak mondható párosítások, így például a fekete-fehér, a piros-fehér, a kék-fehér, a lila-rózsaszín, a kék-türkiz, a kék-sárga stb.

Az összhatás attól függ, hogy a kiválasztott két szín milyen viszonyban áll egymással. Ha az egyik szín semleges (például szürke, bézs, fekete, fehér, sötétkék, sötétbarna stb.), akkor bármely másik színnel variáljuk is, nem lesz extrém a színhatás.

Amennyiben két "színes" színt választunk, a színhangzat attól függően lesz vibráló, vagy nyugodt, hogy a két szín mennyire telített és hogy a színkörön milyen messze találhatók egymástól. Természetesen a két szín aránya is nagymértékben befolyásolja az összképet.

Sötétkék-fehér

 

A sötétkék-fehér színpár kontrasztos, de nyugodt összhatású. A két semleges szín jól kiegészíti egymást és az elegánstól a sportosig mindenféle stílussal megfér.

sz3.jpgli_101_as0068_b03_0029_od_96696.jpg
Ametiszt-rozsdabarna

 

A liláskék és a vörösesbarna a szokatlan, vagy kihívó színpárosítások közé sorolható, mint a hideg és a meleg színek párosítása általában. A kék-vörös színpárhoz lehet leginkább hasonlítani, de ott két tiszta színről beszélünk, itt viszont, hogy tovább fokozzuk a hatást, két kevert szín találkozásáról van szó. Az efféle színpárosításokról általában megoszlik az emberek véleménye, van aki izgatónak találja, van akinek nem egyezik az ízlésével. Én az előbbi táborba tartozom...

 sz4_1.jpg

li_101_as0082_b02_0014_od_96539.jpg

Három szín

 

Az öltözködéssel tudományos szinten foglalkozó szakemberek a három szín harmonikus együtteséből álló öltözeteket találják a legkiegyensúlyozottabbnak, méghozzá a következő módon:


1. semleges szín (50%)

2. alapszín (35%) a színpalettád
legjobb színei közül az egyik

3. kiegészítő szín (15%)

sz5.jpg

sz6.jpg

li_204_as0050_b03_0027_od_130803.jpg

Természetesen nem kell ragaszkodnunk ehhez a "tudományos" arányrendszerhez, de tény, hogy kellemes, harmonikus összhatást eredményez.

li_102_as0028_b04_0164_od_126573.jpg

Tarka

 

A négy, vagy több színt tartalmazó szetteket már nevezhetjük tarkának. Ezeknél az összeállításoknál, ha lehet, még nagyobb jelentősége van a színek összhatásának és a színek arányainak. Minél telítettebbek a színek, annál dinamikusabb a színhangzat.

sz7.jpgli_101_as0132_b04_0015_od_96806.jpg

A képek forrása: madeleine fashion

***

Divatos minták a tavaszi-nyári szezonban

Az a tapasztalatom, hogy a tavaszi-nyári szezonban hajlamosabbak vagyunk mintás holmikat viselni, mint télen. A mintaválasztás ugyanakkor nem is olyan egyszerű feladat, hiszen nem csupán az egyéniségünk, de a testalkatunk és a színtípusunk is befolyásoló tényező lehet. Bár ez az írás leginkább a trendekről szól, mégis megpróbálok némi útmutatást is nyújtani a mintaválasztáshoz.

Csíkos

A vékony csíkok klasszikus és semleges hatást keltenek, így a business öltözeteket is gyakran díszítik ezekkel, gondoljunk csak a kosztümökre, vagy a blúzokra. 

A szélesebb csíkok már jóval karakteresebbek, kihívóbbak, különösen, ha erős kontrasztot hoznak létre. A tengerész stílus elképzelhetetlen a karakteres csíkos ruhaneműk nélkül.

Már szinte unjuk, annyiszor hallani, hogy a hosszanti csíkok hosszítják, vékonyítják az alkatot, a keresztcsíkok pedig szélesítik és összenyomják. Ezekre az optikai hatásokra mégis érdemes odafigyelni, mert valóban befolyásolják a megjelenésünket. Hozzáteszem, hogy a csíkok sűrűsége, a sűrű és ritka csíkok váltakozása, a csíkok irányának váltakozása remek lehetőség a karcsúsításra és a kisebb aránytalanságok korrigálására. A haránt csíkok és a chevron minta is kiváló akár a plus size testalkatúak számára is.

Az erős kontrasztokat (sötét-világos, telített színek, komplementerek) csak a tél típusba tartozók, illetve az élénk tavasz típusok engedhetik meg maguknak, a többi színtípus inkább válasszon kevésbé "vibráló" megoldásokat.

Pöttyös

A pöttyös szintén soha nem megy ki a divatból. A diszkrét tűpöttyös minden stílusirányzathoz passzol, a nagyobb pöttyöket leginkább a romantikus stílussal állítják párba.

Manapság a fekete és sötétkék alapon tűpöttyös a legnagyobb sláger, de bármilyen variációban előfordul, sőt nem ritka, hogy a csíkos és a pöttyös minta együtt van jelen az outfit-ekben.

A nagyobb pöttyökkel nem árt vigyázni, ha az ember lánya rendelkezik néhány plusz kilóval. Minél gömbölydedebbek a formáink, annál kevésbé ajánlott a pöttyös, kivéve természetesen a semleges tűpöttyöket, melyeket bárki viselhet.

Csipke

A csipke mintázat is örökzöld, bár manapság már inkább a retro stílusirányzatok között foglal helyet. Különösen nyáron szeretjük ezeket a finom, romantikus mintázatokat. A vintage stílus kedvelői is látványos szetteket képezhetnek egy kis csipke közreműködésével. Leginkább a légies, vékony hölgyeknek ajánlanám a csipkét. Masszívabb testméretek esetén jobb, ha csak jelzésszerűen jelenik meg a csipke az öltözetünkben.

A csipke mintázat természetesen nem csak eredeti lehet, de érdemes jó minőségű utánzatot választani, ha nem akarunk ízléstelen holmiban mutatkozni. És nem árt a mértékletesség sem. A túl sok csipke hatására úgy festhetünk, mintha a nagymamánk függönyébe bújtunk volna.

Napjainkban a fekete csipke is nagy divat, bár bevallom az én ízlésemmel nem fér össze, amikor világos, vagy színes anyagokkal kombinálják. A fekete csipke önmagában mutatós, főleg, ha a bőrünk kiemeli.

Geometrikus minták

Az op art 20. századi művészeti irányzat, melynek gyökerei az 1920-as évekre nyúlnak vissza, de virágkorát a '60-as években élte. Ekkor debütált a divatiparban is, manapság pedig másodvirágzását éli, a retro jegyében.

Látványos, mondhatni drámai hatása miatt inkább az impulzív, karakteres hölgyeknek ajánlom. A formák játékossága révén bármely testalkathoz találhatunk megfelelő formát, de a drámai optikai hatások a színtípusok terén nem adnak ilyen nagy a merítés.

Virágminták

Természetesen a tavaszi-nyári szezon elképzelhetetlen virágminták nélkül. Az idén a romantikus, lányszobákat idéző és a kihívó, erőteljes virágminta egyszerre jelenik meg a kínálatban, mindenki válogathat kedvére.

Általánosságban elmondható, hogy az apró termethez apró virágok, a magas, vagy plus size termethez inkább a nagyobb virágminták passzolnak.

Népi motívumok

A mindenféle népi motívumok talaján kialakult mintavilág is újnak mondható. Az etno stílus képviselői már eddig is viselhették a különböző kultúrákból származó mintákat felhasználó ruhakölteményeket, de most még egy kicsit csavartak ezen a tervezők és átértelmezték a népi motívumokat.

Korall minta

A nyári témák listája kifogyhatatlan. Az idei nyári szezonra is jut belőle bővel. Csak, hogy néhányat emeljek ki, van itt homárminta, rovarminta (légy, szúnyog, lepke stb.), papírsárkány minta, cukorka minta, korall minta.

Galaktikus minták

A divatban nincs új a Nap alatt, szokták mondani, de időnként azért feltűnik valami szokatlan. A Galaktikus mintázatokat mindenképpen az utóbbi időszak termékének mondhatjuk. Idén nyáron ne lepődjön meg senki, ha a Tejutat ábrázoló szoknyákat, vagy nyári ruhákat talál az üzletekben!

A képek forrása: pinterest.com

***

2017 tavaszi divatszínei

Az idén tavasszal is remek színek kerültek a Pantone palettájára. Minden színtípus megtalálhatja a színét és remek kombinációkra is alkalmat ad a kiválasztott 10 árnyalat.

stylist30.jpg

A Pantone színszakértői az évszakonkénti színpaletták összeállításánál arra törekszenek, hogy visszaadják az adott évszak hangulatát, ugyanakkor a 10 kiválasztott szín harmonikus egészet is alkosson. Így van ez most is. A palettán megjelennek a meleg, napsütötte színek és az üde hűvös kékek és zöldek is.

A Pantone színszakértői az évszakonkénti színpaletták összeállításánál arra törekszenek, hogy visszaadják az adott évszak hangulatát, ugyanakkor a 10 kiválasztott szín harmonikus egészet is alkosson. Így van ez most is. A palettán megjelennek a meleg, napsütötte színek és az üde hűvös kékek és zöldek is.

Több semleges szín is helyet kapott ezen a tavaszi palettán, így a
Hazelnut
, vagy a Pale Dogwood is minden más színnel párosítható,
számomra mégis a Niagara a legsokoldalúbb szín ezen a skálán.
Hűvös és kiegyensúlyozott, remek farmerszín és jól kiegészíti a színsor
minden színét.

Semleges

A paletta univerzális színe az Island Paradise, mely minden színtípus
számára ideális tavaszi szín lehet.

Univerzális

A Pantone 2017 tavaszi színpalettájának színei színtípusonként.
Nem meglepő, hogy leginkább a tavasz típus talál magának megfelelő
színeket ebben a színcsokorban, de azért mindenki szemezgethet
belőle...

Tavasz

Nyár

Ősz

Tél

Most pedig következzen néhány "önkényes" színpárosítás, melyből azért az is kiderül, hogy egy-egy divatszínt akkor is becsempészhetünk a ruhatárunkba, ha nem a mi színtípusunknak megfelelő...

Primrose Yelow

Pale Dogwood

Hazelnut

Island Paradise

Greenery

 

Flame

Pink Yarow

Kale

Lapis Blue

A képek forrása: galantgirl.com

***

Alapruhatár tervező program

A kéthetes program célja, hogy profi tanácsadó irányításával, de önállóan fedezd fel, vagy csiszold tovább egyéni stílusodat. A második hét végére képes leszel egy, a stílusodhoz és az életmódodhoz illeszkedő ruhatár összeállítására, mely kellő alapot ad megjelenésed további építéséhez.

Jelentkezem! 

Egyéni stílusunk megújítása, vagy optimalizálása időigényes feladat, nem megy egyik napról a másikra,. Ha résztveszel az alapruhatár tervező programban, most 14 nap alatt lefektetheted a megújulás alapjait és magabiztosan kezdheted felépíteni új megjelenésedet. A program különleges erénye, hogy az önállóságot, az önismeretet helyezi előtérbe és nem arra törekszik, hogy a tanácsadó rendezze a gardróbodat és válassza ki közös vásárlás alkalmával az új ruhadarabjaidat.

A Te stílusod, a Te döntéseid!

A folyamat kezdete, amikor tudatosodik bennünk, hogy változtatni szeretnénk az öltözködésünkön. Ekkor még talán nem is tudjuk megfogalmazni, hogy miért érezzük ennek szükségességét, de reggelente tanácstalanul állunk a ruhaásszekrényünk előtt, vagy nem érezzük jól magunkat a bőrünkben (és a ruháinkban).

A következő fázis akkor kezdődik, amikor megfogalmazzuk, hogy mi is a baj a megjelenésünkkel, vagy miben szeretnénk javítani, változtatni rajta. Ez azonban nem egyszerű feladat, hiszen önmagunkról nehezen tudunk objektív képet alkotni. Ehhez nyújthat segítséget egy tapasztalt stílustanácsadó.

A program első részében  egy 2 órás konzultáció keretében:

 • megkeressük a hozzád illő színeket

 • objektíven felmérjük a testalkatodat és kiválasztjuk a megfelelő szabásvonalakat

Ám ez még csak a megújulás kezdete. A nagy munka  ezt követően vár rád! 14 napra való, kreatív feladatokat és teszteket tartalmazó munkafüzetet kapsz (34 oldal, nyomtatott és PDF formátumban is), mely segítséget nyújt:

 • a testedhez való viszonyod megértésében

 • saját motivációid megismerésében

 • jelenlegi ruhatárad feltérképezésében, a hiányosságok és a pozitívumok megállapításában

 • életmódod és ruhatárad tudatos összehangolásában

A program záró szakaszában, egy újabb 2 órás konzultáció keretében kiértékeljük a munkafüzetet és lefektetjük az új ruhatárad alapjait. Megbeszéljük, hogy a jelenlegi ruhatáradból mit érdemes megtartanod és mi az, ami frissítésre szorul.

 • alapruhatár összeállítása

 • tevékenységekhez rendelt alapruhatárak kialakítása

 • ruhatár évszakok szerinti rendezése

A munkafüzet kitöltése után többek között választ kapsz arra is, hogy:

 • mennyire ismered a tested értékeit és hiányosságait és mennyire tudod elfogadni, kezelni azokat?

 • milyen tevékenységek milyen arányban vannak jelen az életedben és megfelelő arányban rendelkezésedre állnak-e az ezeknek megfelelő ruhadarabok?

 • milyen motivációk határozzák meg az öltözködésedet?

 • mennyire vagy tudatos az öltözködésben?

 • milyen mértékben befolyásolja a közérzetedet az, hogy éppen mit viselsz?

Az önismereten túl, a program praktikus haszna, hogy a kurzus végére képes leszel öltözködésed objektív megítélésére és magabiztosan láthatsz neki alapruhatárad megtervezésének.

 

A kéthetes program ára: 40.000 Ft.


Jelentkezem! 

Semleges színek - I. rész: tavasz, nyár

Amikor irodai szetteket állítunk össze, a variálhatóság érdekében igyekszünk semleges színű szoknyákat, nadrágokat, blézereket keresni. Ezeket aztán (ha akarjuk) feldobhatjuk színpalettánk karakteresebb színeivel. Ebben az írásban megmutatom, hogy színtípustól függően milyen semleges színeket érdemes választanunk és hogyan variálhatjuk azokat a palettánk más elemeivel.

TAVASZ

Kezdjük a legnehezebbel! A tavasz típusba tartozóknak okozhatja a legnagyobb gondot a semleges irodai öltözetek összeállítása, hiszen ez alapvetően egy  élénk, telített színvilág.

VILÁGOS TAVASZ

A világos tavasz leginkább a világos semleges színeket építheti be az irodai megjelenésbe, amit aztán a tavasz palettáról való színekkel a kedve szerint kiegészíthet. Az összhatás mindig legyen világos. Végső esetben (ha például a dress code sötét kosztümöt ír elő) a tengerészkéket javaslom választani. Ez amolyan univerzális szín, minden színípus számára megfelelő semleges szín lehet.  


MELEG TAVASZ

A meleg tavasz bátran választhatja a vaníliát és óvatosan, egyes meleg barnákkal is kiegészítheti a semleges repertoárját az olyan meleg tavaszi színek kíséretében, mint például a korall, a napsárga, vagy a lazacrózsaszín.

 


ÉLÉNK TAVASZ

Az élénk tavasz a sötét semleges színeket is nyugodt szívvel választhatja. A fekete, a tengerészkék, vagy a csokoládébarna az élénk tavasz esetében kontrasztot adó tavaszi színekkel a legjobb. A világosabb semleges színeket élénk kiegészítőkkel javaslom párosítani.


NYÁR

Míg a tavasz élénk, telített és meleg színekből áll, addig a nyár telítetlen és hideg színeket foglal magában. A két típus közös jellemzője ugyanakkor, hogy alapvetően világos színeket foglal magában. Persze ez egy leegyszerűsített képlet, mint azt látni is fogjátok mindjárt.

VILÁGOS NYÁR

A világos nyár semleges színei a hideg, világos és középszürkék, a kékesszürkék és az univerzális tengerészkék. Ezek mindegyike remekül párosítható a nyári színpaletta világos, pasztell árnyalataival.

 


LÁGY NYÁR

A lágy nyár színei szembetűnően különböznek a világos nyárétól: sötétebbek, tompábbak, füstösebbek. Semleges színeiben dominálnak a középszürkék, a hideg középkékek és a barnásszürkék. És igen, az univerzális tengerészkék is...


HIDEG NYÁR

A hideg nyár a nyári paletta legélénkebb színeit tartalmazza. Ez a nyártípus jól tolerálja a kontrasztosabb színkombinációkat is. A semleges színei jellemzően a kékek, a szürkéskékek és a szürkék.

***

A második részben a tél és az ősz semleges színei kerülnek majd sorra.... hamarosan. :)

A tavasz típus

A tavasz üde színeit idézi ez a színtípus. A világos, meleg tónusú arcbőr, a világos szemek mellett a hajszín lehet világos és sötét is, de összhatásában melegséget sugároz.

A tiszta tavasz ellentéteken alapul. A haja gesztenye-, vagy sötétbarna, mákos, esetleg ezüst. Bőre tej, krém, vagy elefántcsont árnyalatú, szeme világoskék, türkiz, zöld, vagy mogyoróbarna. Ez a típus nagyon hasonlít a tiszta tél típushoz, de színei kevésbé erőteljesek és melegebbek.

Milla Jovovich

Tiszta tavasz

A tiszta tavasz élénk és kontrasztos színei közelítenek a tél palettája felé, a legélénkebb, leghűvösebb tavasz árnyalatok itt találhatóak. Tavasz-tél típusnak is nevezik az ilyen színtulajdonságokkal rendelkezőket.

A kontrasztos megoldásokban különösen jól mutatnak a tiszta tavasz típusok.

A telített kékek és zöldek párosítása is a tiszta tavasznak kedveznek.

A tiszta tavasz típusba tartozók elmerészkedhetnek egészen opdáig,
hogy hideg színekkel kombinálják saját színeiket.

A sápadt pasztel színek és az aranybarna kivételével színte minden meleg szín jól áll a tiszta tavasznak. 


Meleg tavasz

A meleg tavasz üde és meleg összhatású. Haja arany-, eperszőke, vagy vörös. Bőre tej, krém, vagy elefántcsont árnyalatú, gyakran szeplős. Szeme mogyoróbarna, topáz, aranybarna, melegtürkiz.

Amy Adams

A meleg tavasz az ősz színeihez legközelebb álló tavasz típus, a legmélyebbek, legmelegebbek a színei a tavasz palettán, ezért tavasz-ősznek is nevezik.

A meleg tavasz az élénk meleg színekben ragyog leginkább.
A merész vibráló színeket is nyugodtan viselheti, nem nyomják el természetes színeit.

A különleges színpárosításoktól sem kell visszariadnia,
lényeg, hogy mindig meleg színek kerüljenek egymás mellé.

Az aranyló fényű ruhadarabokban ragyognak természetes színei, de a tavaszi üde zöldek is remekül állnak neki. A meleg ősztől világosabbak és finomabbak a színei. így a nagyon élénk színek nem előnyösek számára.


Világos tavasz

A világos tavasz finom, lágy hatású. Haja aranyszőke, bőre tej, krém, elefántcsont és makadámdió színű lehet. Szeme világoskék, türkiz, zöld, vagy mogyoróbarna.

Kate Hudson

A világos tavasz pasztell színei a nyári pasztellekhez közelítenek, de azoknál többnyire melegebbek. Tavasz-nyár típusként is emlegetik.

A sötét, vagy élénk színek nem minden esetben előnyösek számára,
a halvány tavaszi színekben ragyog igazán.

A legkevésbé telített tavaszi színek némi semleges földszínnel
párosítva különösen jól mutatnak a világos tavaszon.

Egyes színkombinációk nagyon közelítenek a nyár típus palettájához,
de összhatásukban kicsit domináljon bennük a sárgás, napos jelleg.

A tóp a világos tavasz, a világos- és lágy nyár, de még a lágy ősz palettáján is megtalálható. Attól függően, hogy milyen színeket rakunk mellé, egészen más végeredményt kapunk.

 

Képek forrása:google.hu

***

A színtípusok és a smink

A színtípusok elemzésénél a legnagyobb hangsúlyt természetesen az arc kapja, hiszen a megfelelő ruhaszínek leginkább az arc üdeségét, természetes színeit igyekeznek kiemelni. Az összhatás tekintetében a megfelelő smink kiválasztása is nagyon fontos. Ebben az összeállításban a különböző színtípusokhoz illő sminkekkel foglalkozom. 

Természetesen nem kizárólag az ajánlott sminkek állnak jól az adott színtípusnak, ezek csupán lehetséges jó megoldások, melyek mellett számos más variáció is elképzelhető és alkalmazható. Néhány általános szabály:

 • Az alapozó színe egyezzen meg a bőr színével - ezt az állkapocs és a nyak találkozásánál, a fül előtti területen érdemes tesztelni. Gyakran előfordul, hogy az arc kicsit sötétebb színű, mint a nyak, hiszen az arcunkat jobban éri a nap. Ebben az esetben a nyak színe a mérvadó.

 • A szemhéjpúder színe bármely a színpalettánkon szereplő árnyalat lehet. Érdemes azonban figyelembe venni a szem formáját és elhelyezkedését is, amikor színt választunk. A mélyen ülő, kicsi szemeknél pl. ne használjunk túl sötét színeket, a kifejezetten domború, nagy szemeknél viszont a nagyon világos színek lehetnek előnytelenek.

 • A rúzs színét is a színpalettánkról válasszuk ki. Figyeljünk azonban arra, hogy a szem és a száj egyszerre ne legyen hangsúlyos, ha a szemünket jobban kiemeljük, akkor a a száj sminkje legyen visszafogott és fordítva.

Légy kreatív és próbálj ki új színeket is! 


 Nyár

A nyár típusok közös jellemzője, hogy hideg és alapvetően világos színek találhatók a palettájukon. A bőr hűvös, rózsaszínes árnyalatú, a száj színe rózsaszínű, lilásrózsaszínű. A szem színe igen változatos.  A világos nyár szeme alapvetően világos, és fakó (kék, zöld, szürke), a lágy nyáré szintén nem élénk, de sötétebb is lehet, nem ritka a barna szemszín sem ebben a színtípusban. A hideg nyár színtípusba tartozók szemszíne szintén lehet kék, zöld, vagy szürke, ám általában élénkebb, erőteljesebb, mint az előző két színtípusnál. A nyár színtípus egyik jellemzője, hogy a szem fehérje nem világos, inkább opálos, így nem képez élénk kontrasztot a szemfehérje és a szivárványhártya. Másik jellegzetesség, hogy a szivárványhártya nem egységes színű, külső és belső pereme akár sárgás, vagy barnás is lehet.

A nyár sminkjénél leginkább arra kell vigyázni,
hogy ne nyomjuk el az arc visszafogott, természetes színeit.

Alapozó színek:

Az alapozó a bőr színének megfelelő hideg rózsaszínes, hideg biege, vagy szürkésrózsaszín. Néhány példa:

A szemhéj alapszínei:

A szemhéjpúderek pasztellek és hidegek, kissé szürkések. A barna szeműek használhatnak hideg barna (szürkésbarna, vagy rózsabarna) színeket is. Az árnyékoló színek sem túl sötétek, különösen a világos nyár esetében érdemes kerülni a nagyon sötét tónusokat. Az árnyalatok alapvetően világosak, sötét csak elvétve szerepelnek a palettán.

Szemceruza színek:

A szemceruzák zömében szintén nem élénkek, egyedül a hideg nyár kísérletezhet a szemszínéhez illő, kicsit erőteljesebb színekkel (kékekkel, zöldekkel, lilákkal). A szürke szemceruzák mindegyik nyár színtípus számára megfelelőek.

Rúzs és pirosító színek:

A rúzsok és a pirosítók alapvetően rózsaszínek, a lágy nyarak a barnába hajló rózsaszínekket részesítsék előnyben, a hideg nyarak az élénkebbeket, a világos nyarak pedig a világosabbakat. A mályva, a szeder, a bonbon, vagy a gyöngyház remek választás minden nyár típus számára.


Tél

A tél színtípusba tarozók hideg színei élénkebbek és telítettebbek a nyarak színeinél. Jellemzőek az erős kontrasztok (pl. világos bőr, sötét haj). A szem színe a feketétől a világító kékig sokféle lehet, de mindig élénk, üde a tekintet, mert a szemfehérje tiszta és világos. Az élénk tél színtípusba tartozókra különösen igaz, hogy ragyog a szemük, legyen az akár kék, zöld, szürke, vagy mogyoróbarna. A sötét tél színtípusba tartozóknál ezzel szemben a ragyogó fekete szem a jellemző, ami különösen vonzóvá teszi a tekintetet, hiszen a szívárványhártya sötét színe egybeolvad a pupillával. A száj színe sokféle lehet a halvány rózsaszíntől a liláspirosig.

A tél típusba tartozóknak jól áll a határozottabb, erősebb smink,
de itt is érvényes az a szabály, hogy a szem és a száj ne legyen egyformán hangsúlyos.

Alapozó színek:

A tél típusba tartozóknak szintén hideg a bőrtónusuk, gyakran nagyon világos. A különböző hideg bézs árnyalatok, az elefántcsont szín, a hideg rózsaszínes tónusok a jellemzőek.

A szemhéj alapszínei:

A szemhéjpúderek szintén hidegek, de itt a színek élénkebb és sötétebb árnyalatai is jelen vannak, különösen az árnyékolásnál használhatunk sötétebb, élénkebb szemhéj púdereket, melyek még kifejezőbbé teszik az élénk tekintetet.

Szemceruza színek:

A szemceruzák színei élénkek, vagy sötétek. A fekete, a különféle kékek, lilák és türkizek is megtalálhatók a palettán.

Rúzs és pirosító színek:

A rúzsok és a pirosítók hideg, lilás, vagy rózsaszínes árnyalatúak, de a tiszta piros is szerepel a tél sminkpalettáján. A rubinvörös, a pink, vagy például az eperszín is remekül áll a tél típusok ajkán.


Ősz

Az ősz színei sötétek, mint a télé, telítetlenek, mint a nyáré, de jellemzően melegek és mély tónusúak. A bőr sárgás, vagy olíva színű, de nem élénk, aranyló, mint a tavasz típusba tartozók bőrszíne. A szem színe bármilyen lehet, de mindig fellelhető benne egy kis melegség. A száj színe jellemzően barack, vagy korall színű. A haj színe harmonizál a bőr és a szem meleg tónusaival, vagyis vöröses, aranyló fényű.

Az ősz színpalettája meleg, mély árnyalatokat tartalmaz.
Ezeket a színeket használhatjuk a smink elkészítésekor is.

Alapozó színek:

Az ősz színtípus alapozói a bőrszínnek megfelelő semleges, vagy meleg tónusúak, olíva, meleg bézs, vagy bronzos árnyalatúak.

A szemhéj alapszínei:

A szemjéjpúder színei melegek és visszafogottak. Lehetnek világosabb, vagy sötétebb árnyalatúak is a szem színétől és formájától függően.

Szemceruza színek:

A szemceruzák zömében barnák, vagy zöldek, de a sötétebb kékeszöldek is jól mutathatnak az ősz színtípusok sminkjében. A mohazöld és az olívazöld minden ősz típus számára ajánlható.

Rúzs és pirosító színek:

A rúzsok és a pirosítók színei is melegek és nem túlságosan élénkek. A terrakottától a barackrózsaszínig sokféle árnyalat közül lehet válogatni. A rézvörös, a dióbarna, a szantálfa, vagy például a paradicsompiros is megfelelő lehet.

 


Tavasz

Az élénk tavasz üde, feltűnő színei sok esetben akár smink nélkül is érvényesülhetnek, más tavasz típusoknál azonban a gyakran rózsaszínű száj mindenképpen kíván egy kis meleg árnyalatot. Az arc ragyogó, aranyló tónusú, vagy semleges, a szem élénk és világos, a haj szintén meleg fényű. A világos tavasz szőke szempillái és szemöldöke is smink után kiált, de soha ne színezzük sötétre. A tavasz sminkszíneiből hiányoznak a sötét színek.

A tavasz típusúaknak remekül állnak az élénkebb szemhéjpúderek,
melyek együtt ragyognak a bőr  és a szem színével.

Alapozó színek:

A tavasz színtípus alapozói a bőrszínnek megfelelő semleges, vagy meleg tónusúak, ugyanúgy, mint az ősz típusoknál, de általában ragyogóbbak és világosabbak.

A szemhéj alapszínei:

A szemhéj púder színeivel remekül lehet játszani a tavasz esetében. A világos, élénk és meleg színek soha ne legyenek olyan sötétek, mint az ősz sötétebb sminkszínei.

Szemceruza színek:

A szemceruzák is élénkek és melegek. A szem színétől függően lehetnek zöldek, kékek, türkizek, vagy világosbarnák.

Rúzs és pirosító színek:

A tavasz típusok számára  éppúgy, mint az őszök esetében, érdemes  meleg rúzs- és alapozószíneket keresni. A tavasz színeihez a kicsit élénkebb és világosabb árnyalatok illenek, így a tulipánpiros, a korall, a barack, vagy a pipacspiros is jó választás.

 

A képek forrása: google, resene.

***

A tél típus

A tél típusra a sötét színek jellemzők. Haja sötét, bőre viszont lehet világosabb árnyalatú éppúgy, mint sötét. Gyakoriak az éles kontrasztok: sötét haj, világos bőr, világos szem. Színeire összhatásukban a hideg, élénk jelző illik leginkább.

Sötét tél

sötét tél sötét és hideg összhatású. Haja hamvas sötétbarna, fekete, mákos, vagy ezüst. Bőre lehet kesudió, pekándió, mogyoró, földimogyoró, vagy föld színű. Szeme általában sötétbarna, vagy fekete.

Julianne Margulies

A sötét tél a sötét és élénk színek közül válogathat, de a világos, hideg (jeges) színek is megtalálhatók a palettáján.  A fekete és a fehér is remek választás számára. Mivel az őszhöz közel álló színtípus, némileg érvényesül rajta az ősz lágyabb, melegebb hatása.


Hideg tél

hideg tél tiszta és hideg benyomást kelt színeivel. Haja, fekete, hamvas barna, mákos, vagy ezüst, bőre kesudió, mogyoró, földimogyoró, vagy föld színű, szeme sötétbarna, vagy fekete, esetleg világosabb (kék, vagy zöld) is lehet.

Michelle Dockery

A hideg tél színpalettáján a kékek, a lilák és a hideg rózsaszínek dominálnak. A kissé füstös, kékes fény a nyár hatása a palettáján.


Tiszta tél

A tiszta télre az ellentétes hatások jellemzőek. Haja fekete, sötétbarna, mákos, vagy ezüst. Bőre nagyon világos, tej, krém, vagy elefántcsont színű. Szeme világoskék, türkiz, zöld, esetleg világos mogyoróbarna.

Lauren Graham

A tiszta télnek is jól állnak a kékek, különösen az élénk árnyalatok. A fekete, a fehér is kiemeli természetes színeit, de az élénk pirosakban, hideg sárgákban, zöldekben, lilákban is jól mutat. Az erős világos-sötét kontrasztok különösen előnyösek számára. Az élénk vibrálás annak köszönhető, hogy ez a színtípus a tavaszhoz közelít.

*** 

Az ősz típus

Az őszről mindenkinek a meleg színek, sárgák, vörösek, sárgászöldek és barnák jutnak eszébe. Ezek a színek teszik élénkké és ragyogóvá az ősz típust.

Lágy ősz

Összhatásában meleg és semleges. Haja lehet szőke, barna, vagy ezüst, de mindenképpen tompa, szürkés és nem élénk az árnyalata. Bőre a krém és a kesudió közötti színtartományba tartozik, szeme halvány türkiz, halvány mogyoróbarna, vagy szürkészöld.

Drew Barrymore

A lágy ősz színei kissé a nyár színei felé tendálnak, az ősz színei közül a legpasztellebbek, a leghidegebbek, legnatúrabbak, ezért ősz-nyár típusként is szokták emlegetni.

A lágy ősz a meleg, de nem élénk árnyalatokban mutat legjobban,  sem a fekete, sem az élénk narancssárga nem előnyös számára. Ellenben a zöldek és barackrózsaszínek között bátran válogathat.

A lágy ősz számára sem a túl sötét, sem a túl élénk színek nem előnyösek, így a narancssárgának is inkább csak a rozsdabarnába hajló árnyalata jöhet szóba.

Tompa. fáradt, fakó. Ezekkel az igazán nem kellemes jelzőkkel illethetjük a lágy ősz színpalettáját, ám nekik mégis remekül állnak.

A lágy ősz ruhatárában is jól megfér a rozsdabarna, a mély lazacrózsaszín és a szürkésbarna (tóp).

 


Meleg ősz

A meleg ősz élénk, aranyló összhatású típus. Haja aranyszőke, eperszőke, vörös, meleg szürke, vagy lágy szürke. Bőre mandula, vagy pekándió színű, kicsit sárgás árnyalatú. Szeme mogyoróbarna, topáz, meleg türkiz, vagy aranybarna.

A meleg ősz remekül mutat a narancssárgában, a sötétkékben, vagy a sötétbarnában. A sötét türkiz és az olívazöld különösen jó választás számára.

Julianne Moore

A meleg ősz színein a tavasz élénksége és melegsége érződik, a legélénkebb, legmelegebb őszi színek találhatóak ezen a palettán, melyet ősz-tavasz típusként is ismerhetjük.

Milyen jó kiegészítője a meleg rozsdabarnának a smaragdzöld! És harmadikként hogyan símul melléjük ez a sárgászöld!

Ezeket a színeket látva, szinte érezzük a sütő melegét, ahogy a megbarnult sütőtököt kivesszük belőle. A meleg ősz ragyog ezekben a színekben!

Narancssárgák, türkizek, mind ide a meleg őszhöz!


Sötét ősz

Az utolsó ősz típus, a sötét ősz, melyre a telített és meleg hatás a jellemző. Haja vöröses-, gesztenye-, sötétbarna, vagy fekete. Bőre kesudió, pekándió, mandula, vagy föld színű. Szeme sötétbarna, mogyoróbarna, vagy fekete. Leginkább a sötét, meleg színek emelik ki saját színeit.

Julia Roberts

A sötét ősz, ahogy azt az elnevezése is mutatja a legsötétebb őszi színeket tartalmazza. Közelít a tél felé, ezért ősz-tél típusnak is nevezik. Hidegebb árnyalatok is megtalálhatók a palettáján.

Ki más viselhetne bátran ennyi meleg, sötét színt együtt, mint a sötét ősz?

A sötét ősz egészen a feketéig merészkedhet, de legjobb, ha mellette őszi színek is megjelennek a szettben.

Így is remek az összhatás, de élénkebb színekkel is párosíthatjuk a sötét meleg színeket.

 

A képek forrása: google.com, pinterest.com

***

A nyár típus

A nyárról összességében elmondható, hogy színei a leglágyabbak, legvisszafogottabbak a négy alapszíntípus közül. A hamvas, hideg, szürkés pasztellekben biztosan ragyogni fog, aki ebbe a színtípusba tartozik. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy csak szürkébe öltözhet. Nem kell lemondania a pirosról, de még a sárgáról sem, csupán a megfelelő árnyalatokat kell megkeresnie.

Világos nyár

A világos nyár összhatása lágy és finom. A haj nagyon világos, de nem élénk: hamvasszőke, lágy szürke, vagy ezüst. A bőr szintén nagyon világos, tej, krém, vagy elefántcsont színű. A szem színe világoskék, kékesszürke, vagy szürke.

Gwineth Paltrow

Ezekhez a természetes színekhez jól illenek a halványkék, halványszürke és hidegrózsaszín árnyalatok.

A világos nyarak remekül mutatnak az egészen világos pasztell színekben.
A nagyon élénk, a nagyon sötét és a kontrasztos összeállítások nem illenek finom, világos természetes színeihez.

Remekül mutat viszont a monokróm összeállításokban,

vagy ugyanazon szín különböző árnyalataiból készült szettekben.

A kékesszürke elmaradhatatlan a világos nyár színpalettájáról.

Bármely másik színnel párosítható és kellő lágyságot biztosít minden szettnek.

 


Hideg nyár

A hideg nyárnál a hideg és lágy összhatás érvényesül. A haja szürkésbarna, mákos, vagy sötét hamvasszőke, arcszíne bézs, vagy rózsaszínes bézs. Szeme szürke, elmosódott kék, vagy kékeszöld.

Amanda Peet

A hideg nyár színe egyértelműen a kék. Ez a típus már élénkebb színekkel is próbálkozhat, sőt, ha csak pasztelleket ölt magára, egyenesen egyhangú lesz a megjelenése. A meleg tónusok, mint például a narancssárga nem az ő színei, ellenben a málnapiros, vagy a burgundivörös remekül illik színeihez.

Az összeállítások lehetnek kontrasztosabbak, mint a világos nyárnál. Nem kell az egytónusú összeállításokhoz ragaszkodni.

Ez az összállítás jó példa arra, hogy a kontrasztosabbszetteket hogyan lehet kicsit "lágyabbá" tenni. Minél apróbb a minta, annál inkább összeolvadnak a kelme színei és így létrejön egy újabb szín. Jelen esetben a fehér és a Mária-kék olvad egybe és messzebbről egy harmadik színt, a vízkéket mutatja a felsőrészen. Ezt az optikai hatást érdemes kihasználni, hogy színpalettánkat kissé "kibővítsük".

A hideg rózsaszín, a világosszürke és a sötétkék ragyogó színkombináció a hideg nyarak számára. 

 


Lágy nyár

Az utolsó a nyár színeiből a lágy nyár, melyre a halvány, egytónusú összhatás jellemző. Haja kicsit fakó, szürkésbarna, hamvasszőke, vagy középbarna. Arcszíne, ugyanúgy, mint a hideg nyárnál a bézs, vagy rózsaszínes. Szeme szürke, halvány türkiz, elmosódott kék, vagy halvány mogyoróbarna.

Ellen Pompeo

A lágy nyár az élénk meleg színekben jellegtelennek, szürkének tűnik, ám a kevert, pasztell színekben elegáns és ragyogó.

A szürke manapság divatba jött a lágy nyarak nagy örömére, hiszen így az üzletekben kedvükre válogathatnak a különböző szürke ruhadarabok között. A téli szürke égbolt és a szürke aszfalt unalmas és deprimáló, de a nyár színtípusúak számára igazi üdítő, élénkítő szín az öltözködésben.

A törtfehér és a sötét fukszia talán túl erős kontraszt lenne a lágy nyár számára, de a szürkésrózsaszín és a középszürke bevonásával kiegyensúlyozott összhatás érhető el.

 

Köszönet az inspiráló szettekért Mary Ortonnak http://www.memorandum.com.

További képek forrása: www.kettlewellcolours.co.uk

***

A kék blézer titka

Egyik ismerősöm azt kérdezte, hogy van-e olyan ruhadarab, ami szerintem minden nő ruhatárában ott kell, hogy legyen.

Nos, a „kell” számomra az öltözködésben (is) nehezen értelmezhető, bár a dress code-ok, formaruhák létjogosultságát én is elismerem, de nem szeretem, mert nem veszi (veheti) figyelembe az egyéni különbségeket, gondolok itt elsősorban a különböző színtípusokra és alkattípusokra.

Ha azonban a kérdés úgy szól, hogy van-e olyan ruhadarab, melyet minden nő az alapruhatára hasznos darabjának fog tartani, az a KLASSZIKUS SÖTÉTKÉK BLÉZER.

Persze jó, ha már az elején tisztázzuk, hogy most nem egy bizonyos blézerről beszélünk, hiszen sokféle sötétkék létezik, mint ahogy a klasszikus blézerek szabásvonala is számtalan. Mindenki választhat a testalkatának és a színtípusának megfelelő változatot. Kezdjük is ezzel!

Létezik olyan kék szín, mely minden színtípusnak jól áll?

A tengerészkék világosabb, vagy sötétebb formában minden színtípus palettáján megtalálható.

A sötét (tél, ősz) és a hideg (tél, nyár) színtípusba tartozók viselhetnek sötét tengerészkéket, esetleg zafírkéket.

A meleg (ősz, tavasz) és a világos (tavasz, nyár) színtípusba tartozók egy közepes telítettségű tengerészkék árnyalatot válasszanak.

Az élénk színtípusba tartozók (tél, tavasz) is választhatnak sötét tengerészkék blézert, de az élénkebb áfonyakék, vagy a királykék is jó választás

Végül a lágy típusba tartozók (nyár, ősz) számára a kicsit pasztelebb tengerészkéket, vagy a zafírkéket ajánlom.

Mivel viseljük?

A tengerészkék tehát semleges színnek mondható, mindenki viselheti, de oda kell figyelni arra, hogy milyen színekkel párosítjuk.

A hideg, élénk, sötét színeket magában foglaló tél színtípus csoport számára a sötét tengerészkék mellé a kontrasztos és/vagy élénk hideg színek jöhetnek számításba. Emellett a sötét színekkel (például önmaga, fekete, sötétlila) érdemes kombinálni.

A meleg, világos, élénk színeket alkotó tavasz színtípus csoport számára ezzel szemben az élénk, meleg és a tengerészkékkel kontrasztot alkotó színek javasoltak.

A lágy, világos és hideg színeket magában foglaló nyár színtípus család számára a kivéssé kontrasztos hideg árnyalatok a megfelelőek a tengerészkékhez (is).

A meleg, lágy, sötét színvilágot alkotó ősz színtípus család számára szintén a kevésbé kontrasztos megoldásokat javaslom meleg és pasztell színekkel. Sötétebb színekkel is lehet próbálkozni, például barnákkal khakivel, vagy terrakottával.

Milyen szabásvonalakat válasszunk?

A klasszikus angol szabású blézer elvileg minden testalkat számára viselhető lehet, feltéve, hogy méretre szabott, vagy viselőjének tökéletes konfekció méretei vannak. Ez a legritkább eset.

A blézervásárlásnál nem csak arra kell ügyelnünk, hogy begombolva sem szűk, sem bő ne legyen. Ennél lényegesen több szempontot kell figyelembe venni.

Ha begombolod, a blézer pontosan illeszkedjen a válladhoz. (Ne lógjon túl rajta, ne legyen nagyon feszes, szűk). Ha A alkat vagy előfordulhat, hogy a válladhoz tökéletesen idomuló blézer a csípődön szűk. Ha ezt tapasztalod, keress másik fazont, vagy ha végképp nem találsz olyan szabást, mely mindenhol illeszkedik a testedhez, inkább hordd kigombolva, vagy válassz gomb nélküli, nyitott szabású megoldást, de semmiképpen ne válassz olyan blézert, melynek vállvonala túlnyúlik a válladon! Természetesen mindez csak a bevarrt ujjú szabásvonalakra vonatkozik. Az ejtett vállú, raglán fazonoknál nincs vállvonal.

A blézer gallérja ne álljon el a nyaktól, simuljon szépen a hátadra és a tarkód alatt a nyakadra. Az sem szép, ha szűk a blézer háta és ezért ráncot vet a gallér, vagy a vállak alatt. Ez a hiba gyakori a V alkatúaknál, mert széles a válluk.

Vess egy pillantást a blézer ujjára is. Ha oldalról nézed a tested, a blézer ujjának szépen ki kell simulnia, nem lehet ráncos, vagy bő. Az ujj hossza is fontos. A klasszikus hosszú ujjú kiskabát a tenyér közepéig érhet. Vannak azonban háromnegyedes ujjú fazonok is.

A vékony  I testalkatnál az a célunk, hogy a mell és a csípő méretét optikailag kissé megnöveljük. Legjobb derékban testhez símuló, karcsúsított fazont választani, amely a mell és a csípő vonalában redőzött, rakott. A súlyosabb, vastagabb anyagok, mint például a vászon, vagy a bársony jó tartást és formát ad. Az I alkatúaknak jól állnak a sokgombos blézer megoldások is. Ha rövid blézert választunk, a nadrág, vagy a szoknya semmiképpen ne legyen szűk fazonú.

A H alkat is egyenes, vagyis a mell és a csípő nem sokkal nagyobb körméretű, mint a derék. Itt azonban nem feltétlenül vékony a test, kicsit lágyabb vonalakat ad, mint az I alkat. Az egyenes fazonú blézereket, a derékban enyhén karcsúsított, vagy enyhén "A" vonalú kiskabátokat javaslom ehhez a testformához. A lágyabb, könnyebb anyagok itt előnyt élveznek a merev, nehéz szövetekkel szemben.

Az  X testalkatra mondják, hogy szuper nőies. Vékony derék, széles csípő és nagy mellek jellemzik. Aki ebbe a testalkat típusba tartozik bátran válogathat a fazonok közül. Egy dolgot kell csupán szem előtt tartania: a derekat mindig hangsúlyozni kell, ha ugyanis bő szabású ruhák, blézerek mögé rejti a derekát, garantáltan 2 mérettel nagyobbnak fog hatni.

blazers

Az O testalkat számára a derék tájon bővebb, egyenes, vagy "A" szabású blézerek a legmegfelelőbbek. Jó megoldás a gomb nélküli fazonok közül választani. Mindenképpen lágyabb, könnyebb anyagból készült blézert válassz, ha ebbe a testalkat típusba tartozol. A blézer hossza lehet bármilyen, de a sok keresztirányú osztást kerülni javaslom. A blézer ne záródjon magasan, az O testalkatúakon a mélyebben dekoltált szabásvonalak például a sálfazonok állnak szépen.

Az A alaktúak széles csípővel és kisebb mellekkel, esetleg keskenyebb vállakkal rendelkeznek. Cél, hogy a csípő-mell arányt kiegyensúlyozzuk az öltözetünkkel. Ennek érdekében a dúsabb gallérú blézerek kerülnek előtérbe, melyek a mell felett redőzöttek, rakottak. A keskeny vállakra vállapos blézert, vagy kisebb válltömést javaslok. A blézer alól kilátszó fordros blúz is remek megoldás.

Végül, de nem utolsó sorban a V testalkathoz választunk blézert. Itt a széles váll, vagy a nagy mell és a viszonylag keskeny csípő egyensúlyát igyekszünk megteremteni. A hoszabb blézerek mindig legyenek karcsúsítottak, deréktól "A" vonalúak. A rövid szabású szpenszerek lehetnek egyenes vonalúak is. A rövid blézerekhez válasszunk bővebb, "A" vonalú-, vagy hordószoknyát, bőszárú nadrágot. Jó, ha a blézer anyaga könnyű, lágy esésű.

 

A kék blézer azért is praktikus része az alapruhatáraknak, mert nem csak elegáns, de sportos szettekhez is remekül illik és a farmer-póló duóból is kifogástalan megjelenést varázsolhatunk vele.

blazerRemélem sikerült kedvet csinálnom a klasszikus tengerészkék blézerhez, melyet szinte minden alkalomra és minden évszakban bátran viselhetünk, különösen tavaszal...ami hamarosan újra beköszönt. :)

A képek forrása: pinterest.com, polyvore.com

Kosztüm: a jó befektetés

Aki hivatali öltözetet visel a hét öt napján, gyakran szembesül azzal, hogy hamar unalmassá válik a ruhatára. Ebben az írásban megmutatom, hogy akár három kosztümöt is lehet úgy variálni, hogy változatos és inspiráló legyen.

stylist30.jpg

Legutóbb Andrea keresett meg azzal a problémával, hogy végtelenül unalmasnak tartja a munkahelyi ruhatárát, már nincs is kedve reggelente felöltözni, annyira elege van a kosztümökből.

Amikor átnéztük a ruháit az derült ki, hogy bár számos kosztüm (nadrágos és szoknyás) sorakozik a szekrényében, jelentős különbség nincs közöttük, ugyanaz a színvilág: sötétszürkék és feketék. Ráadásul a blúzok és egyéb felsőrészek is zömében fehérek, vagy pasztell színek: világoskékek, rózsaszínek. Annak idején a variálhatóság kedvéért vásárolt hasonló színeket, de hiába próbálja változatosan viselni a ruhatárát, az összhatás közel azonos. Mivel nincs kibékülve a mintás anyagokkal, ez sem teszi változatosabbá az összképet.

Nézzük, hogyan változtathatunk ezen a helyzeten!

Az első és legfontosabb dolog a változatosság szempontjából, hogy három karakteres, egymástól színében elütő, a variálhatóság érdekében azonban, anyagában és fazonjában hasonló kosztümöt válasszunk. Andrea jobban kedveli a nadrágkosztümöket, és mivel  tél típus, az ő színeit használom ebben a bejegyzésben, de a többi színtípus számára is javaslok színkombinációkat. (Ebben az írásban a testalkatokra nem térünk ki külön, de természetesen tovább árnyalja a képet, hogy a különböző testalkatra sok esetben más-más szabásvonalat érdemes választani).

 

Tél: halvány szürke, (vagy fehér), pipacs piros, sötétkék (vagy fekete)

Nyár: középszürke, sötét tengerészkék, pink

Tavasz: homokszín, korallpiros, tengerészkék

Ősz: csokoládé barna, mandarin sárga, khaki

A kosztümök mellé azért kerestünk két szoknyát is: egy klasszikus vonalú tintakéket és egy kicsit kevésbé konvencionális, kék-fehér csíkosat. Mindkettő párosítható a kosztümök blézereivel. Két klasszikus fazonú ruhát is keresünk, egy pirosat és egy halvány vízkéket, amelyekhez szintén viselhető bármelyik blézer. Ezek a ruhadarabok több szempontnak is meg kell hogy feleljenek:

 • Anyagukban, szabásukban illeszkedjenek a kosztümökhöz
 • Színük is legyen illeszthető a kosztümökhöz, de nem kell feltétlenül megegyező színeket keresni. Minél több színt viszünk a ruhatárba, annál változatosabb lesz. Ha megelégszünk 3-4 színnel, lehetnek azonosak a kosztümök színeivel.
 • Itt már lehet mintás anyagokat választani, de gondoljunk arra is, hogy a felsőrészekkel jól párosíthatók legyenek majd!

 

Tél: pipacspiros, vízkék, szürke (fekete-fehér), tintakék

Nyár: sötét tengerészkék, citromsárga, középszürke, levendula

Tavasz: napsárga, barack, korall, almazöld

Ősz: mandarinsárga, krém, khaki, jádezöld

Amikor az alapokat megteremtettük, bátrabban építkezhetünk tovább. Felsőrészekből vásárolhatunk többet, színesebbet, egyedibbet, ízlésünk szerint. Itt most négy, az eddigi ruhadarabokhoz illő felsőrészt választottam ki Andreának, de a többi színtípusnak is van ajánlatom...

Tél: jeges kék, szürke (fekete-fehér), fehér, tintakék

Nyár: lilásrózsaszín, levendula, törtfehér, vízkék

Tavasz: világos homok, barack, türkiz, almazöld

Ősz: krém, homok, jádezöld, mohazöld

Végül néhány kiegészítőt, sálat, cipőt táskát adunk a lassan elkészülő gardróbhoz.

A kiegészítőkkel feldúsított 14 darabos ruhatárból most már számtalan öltözetet tudunk összeállítani anélkül, hogy unalmasnak találnánk. Természetesen idővel tovább bővíthetjük a palettát, de akkor is szem előtt kell tartani, hogy az új darabok is illeszkedő elemei legyenek az "építményünknek".
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.